Eldstad kamin-anmälan

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Ska du installera eller göra en väsentlig ändring av en eldstad eller rökkanal måste du anmäla detta. En eldstad kan till exempel vara en kakelugn, braskamin, vedspis, oljepanna eller annan anordning för eldning. En väsentlig förändring kan vara att installera en kassett i en befintlig öppen spis eller byta en oljeeldning till fastbränsleeldning.

Innan du ansöker behöver du ta del av innehållet på sidan Kamin och skorsten.

Startbesked och avgift

Du får inte påbörja din installation innan du skickat in din anmälan och fått ett startbesked. Avgiften för ett startbesked är 1 575 kronor. 

Du får inte börja elda i din eldstad innan sotaren besiktigat den. Då kontrolleras brandskyddet och att installationen skett på rätt sätt. Efter besiktningen är gjord och fastställd kontrollplan inskickad till bygglovsenheten får du ett slutbesked och först då kan du börja elda. 

Dessa handlingar behöver du för din anmälan 

  • fasadritning där skorstenen är inritad
  • planritning som visar var eldstaden ska vara
  • prestandadeklaration
  • förslag på kontrollplan

Om du eller personen du fyller i e-tjänsten åt har skyddad identitet ska du inte använda de e-tjänster som har inloggning eller kräver att du fyller i personuppgifter.

Vänd dig då i stället till vårt kontaktcenter. Ring  0346-88 60 00 eller besök kontaktcenter i stadshuset i Falkenberg.

I och med att du fyller i den här anmälan/ansökan registrerar Falkenbergs kommun dina personuppgifter. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter samt vilka rättigheter du har enligt dataskyddsförordningen, GDPR på vår webbplats: Behandling av personuppgifter.

Frågor om e-tjänsten

Kontaktcenter
kontaktcenter@falkenberg.se
0346-88 60 00
kommun.falkenberg.se

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa